Iris van der Weijde is wat je zegt de definitie van een multidisciplinaire maker. Met haar bedrijf Atelier van der Weijde bewandelt ze twee paden, enerzijds is ze bezig met ambacht en anderzijds is ze aan het experimenteren met software en innovatieve technieken.
“Ik wil sierraden maken die met de hand vrijwel onmogelijk zijn. Door middel van een slimme website waarin je sieraden gemakkelijk gepersonaliseerd kunnen worden. Als tegenhanger van de fast-fashion geloof ik dat men tegenwoordig behoefte heeft aan persoonlijke items, met een verhaal” aldus Iris.

In 2017 is ze afgestudeerd aan de TU Delft, als bouwkundig ingenieur. Na enkele jaren bij architectenbureaus te hebben gewerkt wilde ze meer met haar handen werken. Daarom begon ze in 2020 aan de branche-erkende vakopleiding tot goudsmid, wat begon als hobby maar al snel leek er een hoop op zijn plek te vallen in haar leven.
Iris: “Mijn opa was goudsmid en dus heb ik vroeger veel meegekregen van het vak. Van jongs af aan heb ik alles wat erbij komt kijken prachtig gevonden. Het is ontzettend dankbaar werk om een sierraad te maken, het is vaak een permanente herinnering aan een moment in iemands leven”

De sierraden van deze ambachtelijke maker zijn voornamelijk geïnspireerd op fenomenen in de natuur. “Ik droom er dan ook van om het natuurbehoud te kunnen ondersteunen, als Atelier van der Weijde in de toekomst een winstgevend bedrijf is geworden” zegt Iris.

Op dit moment is ze druk met het ontwerpen en realiseren van enkele custom opdrachten. Daarnaast is ze begonnen met een tweede collectie. En aan het verkennen hoe de website met generator gerealiseerd zou kunnen worden.

“Ik vind het ontzettend leuk om het spanningsveld tussenbeide op te verkennen en hierover te leren” Iris van der Weijde
Bedrijf: Atelier Van der Weijde
Est: 2021

Image

Doen: Sieraden ontwerpen & Software engineer
Droom: Goudkleurig! Vele mensen gelukkig te kunnen maken met een persoonlijk sierraad.

 

Atelier Van der Weijde vind je op De Glasfabriek in gebouw 10 unit 9 .